Arkivens dag 2019 – tema Gömt eller glömt

Den 9 november firade Arkivens dag i hela Norden. Årets tema var Gömt eller glömt? och som vanligt kom dagen att uppmärksammas på ett flertal platser i Östergötland. Det regionala samarrangemanget ägde rum i Kisa på biblioteket, där bl.a. lokalhistorikern Camilla Smedberg och medieprofilen Melker Becker föreläste. Under nästan hela november månad pågick en utställning på Kisa bibliotek, där såväl lokala som regionala arkivaktörer syntes sida vid sida, gemensamt manifesterande arkivens kraft utifrån årets tema.

Läs mera

Arkivens dag 2017 – tema Synd och skam

Arkivens dag 2017 blev det regionala startskottet för Arkivåret 2018 – då Riksarkivet firade 400 år. Det regionala samarrangemanget var därför förlagt till Riksarkivet – Landsarkivet i Vadstena där där det erbjöds föreläsningar av bl.a. historikern Annika Sandén om Synd och skam i 1600-talets Vadstena. Sammanlagt var det 39 organisationer som deltog som arrangörer vid de 19 platser där Arkivens dag uppmärksammades. Den totala besökssiffran uppgick till cirka 750 personer.

Läs mera

Arkivens dag 2016 – tema Välkommen hem

Under 2016 firades Arkivens dag den 12 november på 25 platser i Östergötland av sammanlagt 47 arrangörer. Det lockade 1143 besökare. Nytt för året var särskilda satsningar för att nå barn och unga, vilket bl.a. genom en arkivskattjakt vid det regionala centralarrangemanget som ägde rum i Boxholm.

Läs mera

Arkivens dag 2015 – tema Gränslöst

Arkivens dag 2015 firades den 14 november och temat för hela Norden var Gränslöst. I Östergötland uppmärksammades dagen på 23 platser. Till det regionala samarrangemanget i Finspång kom 300 besökare för att ta del av föreläsningar, utställningar och visningar i arkiv. På invigningen pratade Finspångs kommunstyrelses ordförande om dådet i Paris som skett under natten och hur stora händelser lämnar avtryck i arkiven. Han gick också in på religionskonflikten i Finspång för 100 år sedan. Många frikyrkor fanns runt tätorten, men blev under lång tid motarbetade av Finspångs bruk som ägde marken.

Läs mera

Arkivens dag 2014 – tema Orostider

Arkivens dag 2014 uppmärksammades på 16 platser i Östergötland. Årets tema var Orostider, vilket hade sin förklaring i de 100 år som gått sedan första världskrigets utbrott. På Landsarkivet i Vadstena visades bl.a. utställningen 1914 – I Första Världskrigets skugga och på Flygvapenmuseum ordnades en föreläsning om spaningsflyg under kalla kriget. Alla arkiv ordnade med rundvisningar och guidade turer.

Läs mera