Arkivens dag 2014 uppmärksammades på 16 platser i Östergötland. Årets tema var Orostider, vilket hade sin förklaring i de 100 år som gått sedan första världskrigets utbrott. På Landsarkivet i Vadstena visades bl.a. utställningen 1914 – I Första Världskrigets skugga och på Flygvapenmuseum ordnades en föreläsning om spaningsflyg under kalla kriget. Alla arkiv ordnade med rundvisningar och guidade turer.

I Norrköping visades stadsmuseets, stadsbibliotekets och Norrköpings konstmuseums nya gemensamma föremålsmagasin och på Vikbolandet firades det lokala arkivets 40-årsjubileum. Gryts hembygdsarkiv var för första gången med på Arkivens dag, men där har de dessutom mångårig tradition med en arkivöppnardag senare under vintern.

2014 års regionala centralarrangemang skedde för första gången i Söderköping där ett 20-tal arkiv, föreningar och andra organisationer bl.. arbetat kring Emigration, Extremväder och Tiden kring första världskriget. Under dagen bjöds på sju föreläsningar, arkivvisningar, barnpyssel och utställningar. Dessutom hade hembygdsföreningen S:t Ragnhilds Gille ett omfattande program med visningar. 50 personer följde också med på en stadshistorisk vandring ledd av Ola Lönnqvist. Ortens teater- och guideförening spelade upp ett antal scener ur Söderköpings oroliga historia. Sammanlagt hittade över 500 personer till Arkivens dagfirandet i Söderköping.

IMG_1506

Per Stålebro föreläste om första världskriget i Östergötland.

027

Teater under stadsvandring i Söderköping 2014. Foto: Christina Sandell.